Van D. Prins Geen Kwaad?

Posted on May 11, 2020

David Prins, waarom heb je die video eigenlijk gemaakt? Ik zocht je even op. Je hebt vorig jaar (in oktober 2019, om precies te zijn) je specialisatie afgerond, en je werkt nu als longarts die asthma patienten helpt revalideren in een kliniek in Davos die verbonden is aan een kliniek in Bilthoven. Dat is vast prachtig werk, maar je hebt geen expertise in epidemiologie of virologie. En ik geloof niet dat je ooit een covid-19 patient van dichtbij hebt gezien.

In de video zeg je ook niets waaruit ervaring of expertise blijkt. Je doet mee aan de stemmingmakerij, wellicht zonder het zelf in de gaten te hebben. In de lijst van mensen die het sociale vertrouwen ondermijnen val jij in de kategorie van de over het paard getilde academici die ervan genieten om voor de tribune van het niet-gestudeerde volk de expert uit te hangen. Jouw type is in de gloriedagen van de satirische televisie door Kees van Kooten onsterfelijk gemaakt als de ultieme academische ijdeltuit prof. dr. ir Akkermans.

Wat de academische ijdeltuit wil is aandacht van het gewone volk, wellicht omdat het met de aandacht van vooraanstaande academische collega’s niet zo wil vlotten. Op het gewone volk hoef je geen indruk te maken door academische prestaties. Ongefundeerd opscheppen en pedante kletspraat verkopen is genoeg, als je er maar goed op let dat jouw geleerde gezwets de vooroordelen van je publiek bevestigt.

Mensen krijgen door jouw soort videos minder vertrouwen in de overheid, en meer wantrouwen in wetenschappelijke/medische expertise in het algemeen, want ze denken ten onrechte dat jij een expert bent. En ze vinden je geweldig omdat jij ze bevestigt in hun wantrouwen.

Ben je je rotgeschrokken van het feit dat extreem rechtse groepen met je video aan de haal gingen? Je hebt intussen zelf de video van je FaceBook pagina verwijderd, en ook je post met disclaimer (“Zo had ik het niet bedoeld; ik sta juist achter het beleid van het RIVM; zoeken naar een vaccin is juist een goed idee…”) van de dag erna.

Je schrijft op je FaceBook pagina dat je geschokt bent door de persoonlijke reacties op je video. Ik hoop van harte dat je ook iets hebt geleerd van de gearticuleerde kritiek die je daar hebt kunnen lezen. En ik vrees dat het verwijderen van je video niet meer helpt. Die is intussen op allerlei ranzige kanalen gekopieerd, en zal je als een soort wraak-porno blijven achtervolgen zonder dat je er iets aan kunt doen. David Prins, de stem van degenen die zich niet gehoord voelen, de jonge dappere arts die dingen zegt die we van de overheid niet mogen horen. David Prins, de naieve ijdeltuit die het complot-denken een lekker zetje in de rug heeft gegeven.

Het veld van degenen die op je video reageerden was scherp in tweeën verdeeld. Je had een ruime aanhang van kritiekloze supporters (“David, je bent een held; dankjewel voor je scherpe blik; zo nodig dat er een tegengeluid komt tegen alles wat de overheid en de mainstream wetenschap ons proberen wijs te maken…”) en een minderheid van tamelijk genadeloze kritici (“David, wat brengt jou ertoe om hier de expert te gaan uithangen; geniet je van de aandacht voor je loze praatjes en je subtiele verdachtmakingen..?”). En daar zat eigenlijk niets tussenin.

Wat niet hielp was het feit dat je supporters zich zo lieten kennen, met hun anti-vax sentimenten, complotgedachten over Bill Gates, en ranzig gedachtengoed over parallellen tussen de overheid nu en de Duitse bezetting. Types die met een Jodenster op in Den Haag gaan protesteren tegen de corona maatregelen van de overheid, en die moord en brand schreeuwen over “censuur” op sociale media. En die jou toejuichen omdat jij durft te zeggen wat de overheid voor ons verborgen wil houden. Held die je bent.

Je kritici lieten een heel ander geluid horen. Onzin weren van sociale media is geen censuur. Er is verschil tussen feiten en opinies. We weten een heleboel dingen niet over het corona-virus, maar er moet toch gehandeld worden, en de maatregelen die nu gelden zijn gebaseerd op wetenschappelijke en medische expertise. Als we verstandig zijn houden we ons aan de adviezen van de overheid. De covid-19 pandemie is niet te vergelijken met een griep epidemie, want er is geen vaccin en de gevolgen zijn vele malen ernstiger. Er zijn op dit moment geen geneesmiddelen voor covid-19 waarvan bewezen is dat ze werken. Ook als je jong bent, gezond, vitamine supplementen neemt en goed beweegt gaat dat niet voorkomen dat je ziek wordt en/of de ziekte doorgeeft aan anderen. Het is terecht om onze hoop te richten op de ontwikkeling van een vaccin. En, o ja, de ontwikkelaars van een covid-19 vaccin zijn niet uit op … (vul hier je favoriete complot-onzin in).

Sommige kritici gaven je de goede raad om het met je vlog-activiteiten bij je eigen vakgebied te houden. Mensen rukken jouw niet-zo-genuanceerde bespiegelingen over zaken waar je niets vanaf weet uit hun context. “Wellicht een idee om in het vervolg eerst eens even met wat collega’s of oud-studiegenoten te overleggen voordat je je gedachten deelt met het wereldwijde web?” Een uitstekend advies, lijkt me.

Pijnlijk was het dat er ook een ex-buurvrouw van je aan het woord kwam die jou had leren kennen als het type mannetje dat graag in het spotlight staat, het net afgestudeerde ventje dat graag doet alsof hij de professor zelf is en iedereen de les mag lezen, het kereltje dat goed kan zwetsen maar daarbij ongevoelig is voor wat zijn woorden kunnen aanrichten.

David Prins, je video was naief, ijdel en dom. Maar sommige mensen, meer dan genoeg mensen, vreten je praatjes. Die noemen het “een frisse blik” en “een heel interessant geluid”. Dus ik vrees dat we nog niet van je af zijn. Je gaat even weg van sociale media nu. Maar ik weet bijna zeker dat we je terug zien, ijdeltuit die je bent. Je hebt je markt en je roeping gevonden. Je laat je al die heerlijke aandacht niet meer ontglippen.