Zelfkennistest - Ben ik een complotdenker?

Posted on November 16, 2020

Voor mensen die zich afvragen of ze wellicht complotdenker zijn, heb ik hier een korte test. De lijst is ook goed te gebruiken als leidraad voor zelfonderzoek, voor wie dat zou willen.

Ben je het eens of oneens met de volgende beweringen? Je mag je antwoorden toelichten.Als je het met meer dan de helft van deze beweringen hartgrondig eens bent, dan concludeer ik daaruit dat je mensen en instituties die je zouden kunnen helpen bij het vat krijgen om de complexe werkelijkheid om ons heen wantrouwt, en dat dat wantrouwen zo groot is dat het je vatbaar maakt voor nepnieuws en gevoelig voor complotdenken. Met mijn conclusie zul je het dan hoogstwaarschijnlijk hartgrondig oneens zijn. En zolang dat zo is ben je gedoemd om een nepnieuwsconsument en een complotdenker te blijven. Dat moet dan kennelijk zo zijn.

Gelukkig maakt je gevoeligheid voor alternatieve waarheden je als mens niet minder waardevol. Ik kan nog steeds van je houden, en juist omdat ik van je houd hoop ik van harte dat je op een keer de weg terug gaat vinden en dat je weer zult leren om vertrouwen te hebben in mensen en bronnen die dat vertrouwen waard zijn. En nu ik dit schrijf besef ik dat je die hoop van mij ongetwijfeld paternalistisch zult vinden, misschien zelfs een teken van gebrek aan respect. Het zij zo. Er is op dit moment niets dat ik voor je kan doen, en er is niets dat ik tegen je kan zeggen dat je op andere gedachten zou kunnen brengen. Misschien is de situatie trouwens wel symmetrisch. Misschien denk jij wel dat ik degene ben die de weg kwijt is, en wens je mij ook toe dat ik nog een keer het licht ga zien. Dat is dan eigenlijk goed nieuws, want het laat zien dat we in elk geval het beste met elkaar voor hebben.

Als je je ergert aan wat ik schrijf dan is het voor je gemoedsrust misschien beter om mijn blogs niet meer te lezen. We kiezen allemaal onze bronnen, en ik geef onmiddellijk toe dat er weinig is dat ik echt zeker weet en veel dat ik mis zou kunnen hebben.

Het besef dat we het mis zouden kunnen hebben is iets uiterst waardevols, want het kan ons behoeden voor haat, voor fanatisme, en voor ondoordachte acties. Kunnen we daarom misschien nog even een paar dingen afspreken? Dat we geen 5G masten in brand gaan steken? Dat we geen politici gaan uitschelden voor kinderverkrachter? Dat we niet op eigen houtje op pedofielenjacht zullen gaan? Dat we in deze covid tijd geen mensen gaan knuffelen die daar geen prijs op stellen? Dat we de maatregelen om de covid-19 pandemie de baas te worden niet gaan frustreren? Dat we onze medeburgers niet gaat ophitsen om de coronamaatregelen te boycotten? Dat we onze virologen, onze epidemiologen, onze medici en ons zorgpersoneel niet op facebook gaan uitmaken voor leugenaars? Dat we niet gaan meelopen met extreem rechts? Dat zou allemaal heel fijn zijn.


Op 17 nov is de titel veranderd in Zelfkennistest, nadat Peter Cokema me erop had geattendeerd dat mijn vragenlijst niet echt een quiz is.