Twijfelen aan de werkelijkheid (boekpresentatie)

Posted on July 16, 2023

Op vrijdagavond 29 september 2023 wordt mijn nieuwe boek Twijfelen aan de werkelijkheid feestelijk gepresenteerd in Huis De Pinto.

Het slechte klimaatnieuws, de coronapandemie die nog steeds niet helemaal over is, de politieke chaos in de VS, de verschrikkelijke oorlog in Europa, de kwakkelende economie, de maatschappelijke verwarring rond gender en geslacht, de lange lijst van affaires in de binnenlandse politiek, het zijn allemaal zaken die bij vrijwel iedereen angst en onzekerheid oproepen. Nepnieuws en propaganda kunnen ons dan gemakkelijk in verwarring brengen. Twijfel aan de werkelijkheid begint vaak met niet meer weten waar we in moeten geloven. Als we gaan twijfelen aan ons eigen vermogen om waar van onwaar te onderscheiden komt de democratie in gevaar.

Steeds meer burgers laten zich misleiden door dissidente artsen, influencers, trollen, gender activisten en propagandisten. Het enige dat daar echt tegen helpt is educatie.

Er zijn dingen die we niet kunnen weten, en het is goed om ons daarbij neer te leggen. Maar het is ook zo dat we niet aan alles hoeven te twijfelen. Ons denken en oordelen wordt nooit perfect, maar het kan wel steeds beter worden. Dit boek wil daarbij helpen, met uitleg over hoe wetenschap werkt, met aanwijzingen over hoe we de betrouwbare bronnen kunnen onderscheiden van de propaganda, en met filosofische verheldering.

De boekpresentatie zal worden opgeluisterd met muziek door Heleen Verleur en Stefanie Liedtke. Inloop vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30.

De toegang is gratis, maar de zaalruimte is beperkt. Je kunt je plaats reserveren door een email te sturen aan jan@vaneijck.org, met in de kopregel “reservering boekpresentatie”.