Vox Populi, ofwel de stem van het volk

Posted on November 23, 2023

Er is naar mijn smaak een beetje veel zelfbeklag op links, na de voor velen onthutsende verkiezingsuitslag van 22 november 2023. Misschien kunnen we het even hebben over een paar zaken die men op links vergeet te bespreken.

Overigens vind ik dat er snel gedegen onderzoek moet komen naar financiering van Nederlandse politieke partijen vanuit het buitenland, want er zijn aanwijzingen dat de PVV door het Kremlin wordt gesteund. En nu de PVV de grootste partij van Nederland is geworden is die Russische invloed een existentiële bedreiging van onze rechtsstaat.

Ook het feit dat imbecielen op de Dam gaan demonstreren tegen een verkiezingsuitslag die hen niet aanstaat is trouwens een bedreiging voor de rechtsstaat.

Naschrift (25 november 2023)

Deze blog kreeg veel bijval op X/Twitter. De kritiek, die er ook kwam, richtte zich met name op de laatste twee alinea’s.

Hoe durf ik te suggereren dat de PVV wordt gesteund door het Kremlin? De lezers die dat niet wensen te geloven zou ik deze tekst van FTM willen aanraden. Voor wie lezen teveel werk vindt is er ook een interessante podcast over de banden van de PVV met Rusland. Wilders doet zijn best om deze banden aan het licht te onttrekken, maar de Russische invloed is er echt. Wie dat niet wil geloven maakt zichzelf tot een nuttige idioot van het Kremlin.

In een rechtsstaat zoals de onze kun je demonstreren tegen van alles en nog wat, dus ook tegen een verkiezingsuitslag. Alleen, waar protesteer je dan tegen? Hadden die PVV stemmers dan niet het democratisch recht om op Wilders te stemmen? Als je daar tegen gaat protesteren ondermijn je de rechtsstaat. Of ga je protesteren om je boosheid en frustratie te uiten? Als je dat nu doet maak je de boosheid en de frustratie onder degenen die volgens jou op de ‘verkeerde’ partij hebben gestemd alleen maar groter. Bovendien kun je er donder op zeggen dat de intersectioneel denkenden onder ons, die vinden dat alles wat er in de wereld fout gaat met elkaar te maken heeft, gaan meelopen om met hun Palestijnse vlaggen te zwaaien. In plaats van op deze manier verder te polariseren zou je ook eerst kunnen proberen om deze verpletterende verkiezingsuitslag te begrijpen.

Vooruit, nog een naschrift (29 november 2023)

‘Het doel van de staat is de vrijheid’ staat op de sokkel van het Spinoza standbeeld bij de Stopera in Amsterdam. Dat je in dit land vrij kunt zijn hebben we te danken aan de door Spinoza bepleite, en pas veel later langzamerhand doorgevoerde, scheiding van kerk en staat. In streng-islamitische landen is die scheiding er niet, met als gevolg dat er mensen van daaruit naar Nederland vluchten. Zulke mensen snappen het verschil heel goed. De dappere vrouwen die in Iran zonder hoofddoek de straat op gaan, lopen daarmee grote risico’s. Mahsa Amini werd er doodgeslagen omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Zou het kunnen dat de nieuwe Nederlanders die Iran (of Syrië of Afghanistan of …) zijn ontvlucht zich rot schrikken als ‘progressieven’ hier voorstellen om - in het kader van emancipatie en inclusie - de hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie- en het boa-uniform? Misschien moet progressief Nederland het Theologisch-politiek traktaat van Spinoza nog eens herlezen.